Yttre renoveringar – Tak

En av de större renoveringarna man kan åläggas att göra på sitt hus är att byta tak. Ett tak har lång hållbarhet och har man tur behöver man bara göra ett större tak-byte under sin tid i en villa. Det är därför viktigt att man ser till att denna renovering går rätt till så att taket håller i många år i ur och skur.

Hus

Material

Det första man måste göra när man ska byta ett tak är att välja vilket material man vill ha. Här är det viktigt att ta med lite olika aspekter;

  • Vilken lutning är det på taket sedan tidigare? Vissa takmaterial kräver viss lutning för att kunna lägga. Har du exempelvis ett plant tak är papp ett material som passar.
  • Vilken budget har ni? Olika material kostar olika mycket. Väljer du ett plåttak är kostnaderna för takläggningen högre än om du väljer exempelvis ett papptak.
  • Hur länge vill ni att taket ska hålla? Här gäller detsamma som med budgeten. De dyrare takmaterialen har vanligtvis längre hållbarhet vilket gör att ni inte måste renovera taket lika ofta. Ett papptak har en livslängd på cirka 15 år medans ett plåttak har en livslängd på 40 år.
  • Vilket utseende vill ni ha på taket? Olika material har olika utseende och det gäller att hitta ett material som passar husets utseende och stil.

Ett material som vi gillar, både estetiskt och funktionsmässigt är plåttak. Många ryggar lite tillbaka när de hör ordet ”plåttak” och tänker på svarta traditionella plåttak i TP20. Men valmöjligheterna är så mycket större än så. Ett exempel är plåttak från Falsat, ett företag som inriktat sig på att tillverka riktigt snygga och funktionella plåttak. Företagets guldkorn är det egentillverkade dubbelfalsade plåttaket Falsat Pro. Detta tak är riktigt snyggt och ger verkligen huset ett nytt lyft och utseende.

Lägga själv eller leja bort

När takmaterial och budget är satt är det upp till er om ni vill lägga taket själva eller leja bort arbetet. Är man händig och van vid renovering brukar det fungera bra att lägga taket själv. Är man det minsta osäker rekommenderar vi att leja bort arbetet. Vid takläggning och takrenovering gäller det att allt blir rätt gjort så att taket håller den tid som utlovats. I och med ROT-avdragets införande 2009 får du idag dra av upp till halva arbetskostnaden vilket gör att jobbet inte blir så dyrt i slutändan. Ett tips är att kolla runt hos olika företag och ta in offerter på arbetet. Genom att ha olika företag du dealar med har du större chans att få ner priserna något.