Välja rätt gardiner

Gardinerna tillför väldigt mycket till ett rum. Detta är knappast något nyhet. Vi har trots allt alla sett hur tomt och öppet det ser ut när vi tagit ned gardinerna. Men detta betyder också att vilka gardiner man väljer kan ha stor betydelse.

Utbudet av gardiner är minst sagt stort och det kan kännas något överväldigande när man försöker att göra sitt val. Det är dock lätt hänt att man faller för ett viss mönster eller färg utan att riktigt tänka på hur det kommer att passa in med resten av inredningen i rummet.

En av de bästa vägledningarna man kan få är att sträva efter balans. Stora rum kan exempelvis bättre dra nytta av varma och mörka kulörer då de kan få rummet att kännas mer ombonat och väggarna något närmare. Ett litet rum däremot kan hjälpas av ljusa och svala kulörer då det kan få dem att kännas något större och luftigare. Inreder man ett rum med ganska låg takhöjd kan man istället satsa på vertikala mönster som bryter denna känsla något.

Men det är inte bara färg eller mönstringen som kan vara betydelsefull när man väljer gardiner. Materialet kan i sig göra mycket för ett rum. Tyngre och blankare tyger kan ge en lyxigare känsla medan lättare och mer genomskinliga tyger få ett rum att kännas mer luftigt. Och bara det faktum att dessa två släpper in olika mycket ljus är så klart även mycket viktigt.

Gardinerna kan även ha en praktiskt effekt genom att stänga ute ljud. Så bor man exempelvis nära högtrafikerade platser kan tyngre tyger ge en ljuddämpande effekt, även när de inte dras för helt och hållet.

Upphängningen kan också göra sitt för ett rum. Man får ganska skilda effekter av att hänga upp gardinerna på stänger eller på skenor. Stänger passar ofta bra tillsammans med tunnare gardiner då de förstärker effekten av luft och utrymme. Skenor gör sig istället väldigt bra med tyngre gardiner, speciellt när skenan i sig täcks av en skärm eller liknande.