Tänk över värmen

Slipp skyhöga värmekostnader i år och satsa på ett riktigt bra energialternativ. Det finns många olika alternativ för energikällor, men vissa är bättre än andra. Några av uppvärmningsalternativen är:

  • Bergvärme
  • Vindkraft
  • Pelletspanna
  • Solenergi

shutterstock_163947035

Fördelen med många av dessa alternativ är att de är skonsamma mot miljön. Solceller är exempelvis en uppvärmningsmetod som allt fler använder sig av. Solceller är ganska dyra att köpa och installera, dock kommer staten nu att bidra med stöd för den som vill använda sig av solceller. Andra alternativ som är skonsamma mot miljön är pellets. Pellets är en smart produkt som allt fler människor får upp ögonen för. Fördelen med pellets är att det utvinns från restprodukter. I sågverksindustrin uppstår mycket spån som en ren biprodukt. Detta omvandlas till pellets som sedan kan värma upp ditt hus. Om du redan har en oljepanna kan du enkelt koppla samman denna med den nya pelletspannan. Pellets är både billigt och bra ur miljöperspektiv, eftersom det är förnyelsebart.

Det kan verka jobbigt och bökigt att byta uppvärmningsalternativ, men det kan verkligen vara värt besväret. För att veta om du betalar onödigt mycket pengar för uppvärmning av hemmet är det bra att se över exakt hur mycket du gör av med månad för månad. Det finns bra sätt att spara pengar, bland annat genom att sänka innertemperaturen några grader. I ett stort hus kan du spara väldigt mycket pengar på detta. Ett annat sätt är att gå igenom huset. Finns det några sprickor? Att täta sprickor och hål kan göra att värmen stannar i huset. Fundera på vilket uppvärmningsalternativ som kan vara passande i just ditt hushåll. Vad är viktigast, miljön eller ekonomin? Kanske båda delarna.