Takbyte innan vintern

Ett gammalt eller trasigt tak ska inte behöva genomgå en tung och kall vinter, risken för skador på resten av huset är för stor. Än finns tid att byta taket innan snön faller tungt och gör det svårare att arbeta. 

Takmaterial

Vill du snabbt få snyggt och hållbart resultat ska du lägga plåttak. Monteringen är enklare än med andra material och ett plåttak har en lång livslängd. Det väger också minst, alltså skonsammare för kroppen och lättare att få upp på taket.

Väljer du tegel eller betong kan du få hjälp av leverantören att få upp det på taket med en kran. Men har du väldigt brant tak kommer det att ta på krafterna att lyfta runt pannorna samtidigt som du balanserar i 45 graders lutning.

Underlaget

Det populäraste alternativet idag är att lägga papp som läggs omlott över hela taket. Ett annat alternativ är att lägga en duk som är lite mer åldersbeständig. Ska du göra jobbet själv är det bra att välja en papp med så mycket asfalt som möjligt, det är lättare att få den helt tät.  Rådgör gärna med kunniga personer innan du börjar, de kan ha flera värdefulla knep som gör att arbetet går smidigare eller påpeka om saker som man lätt glömmer.

Takavvattning

När du ändå byter tak behöver du se över din takavvattning på samma gång. Gamla och rostiga hängrännor gör ingen nytta, vatten som droppar ned skvätter på fasaden och åldrar den i förtid. Stuprören kan också innehålla rost eller rent av har spruckit efter is har fastnat och expanderat i rören. När du ändå kostar på ett helt nytt tak, är takavvattningen en liten summa i jämförelse.