Sol- och insynsskydd

För oss svenskar är solen oftast något vi tycker är underbart och knappt kan få nog av, men inomhus vill vi ibland kunna stänga ute solen. Det finns många olika alternativ att göra detta på och nedan följer ett flertal tips på hur du skyddar dig mot solen när du befinner dig inomhus.

Det finns som sagt en hel del olika alternativ på solskydd att välja bland. En del av dem kanske man inte spontant tänker på som just solskydd eftersom de har flera funktioner än bara att skydda mot solen.

Persienn

Gardiner

Just gardiner är inte säkert att vi tänker på som solskydd. För gardiner är ju något som traditionellt är en viktig inredningsdetalj och kan sätta prägel på ett helt rum. Att välja gardiner handlar till stor del om utseende, men det finns också annat att tänka på. Vill du att den släpper in mycket ljus men ändå förhindrar direkt solsken kan du välja en tunn och färgad gardin. Är rummet särskilt utsatt för störande solsken på morgonen är en mörkläggningsgardin att föredra.

Solskyddsfilm

Solskyddsfilm förhindrar reflexer på datorskärmen och TV:n, vilket gör det till ett bra alternativ till såväl kontor som TV-rum. Med en solfilm blir det dessutom svalare på sommaren, samtidigt som den fungerar isolerande på vintern. Förutom detta så förhindrar den att dina fina möbler bleks av solen.

Persienner

Persienner passar i de flesta fönster och tillverkas i många olika material och färger vilket gör att det finns något som faller de flesta i smaken. Tiden då tråkiga stålpersienner var standard i de flesta hem är borta. Stålpersienner finns fortfarande kvar, men nu kan du välja dem i ett snyggare utseende, i olika färger för att de ska matcha resten av inredningen. Träpersienner är ett alternativ för dig som vill ha lite lyxigare utseende. Persienner har fördelen att de förutom att ge ett effektivt solskydd också tar lite plats och är snygga.

Rullgardiner

Rullgardiner är ett annat klassiskt solskydd som har snyggats till och har moderniserats med till exempel motordriven mekanism som finns som ett alternativ till de handdragna rullgardinerna. Rullgardiner är förmodligen det allra bästa valet för att mörklägga ett rum.