Sätt färg med textilier

Textilier har en fantastisk förmåga att mjuka upp inredningen och få det att kännas mer ombonat. Men en annan aspekt av textilier man även borde dra nytta av är färgerna. 

Rätt färgkombinationer kan skapa intressant dynamik i inredning och är dessutom lätt att variera utan att behöva spendera tid och pengar på stora renoveringar eller utbyte av möbler. Vare sig det handlar om dukar, gardiner, kuddar, filtar, plädar eller mattor finns det ett enormt urval av färger man kan använda sig av.

För att hitta bra kombinationer gäller det att först lära sig ett och annat om färgteori. Vilka färger som fungerar bra tillsammans kan man ganska snabbt identifiera med hjälp av ett färghjul. Man brukar då tala om kompletterande färger och det är färger som ligger på motsatt sida av färghjulet, som rött och cyan eller grönt och magenta. Lägger man dessa tillsammans hjälper de till att förstärka varandra.

Men det går även att använda sig av vad man kallar för analoga färger. Detta gör man genom att välja ett par intilliggande färger på färghjulet och använda dessa för att skapa en samhörighet i inredningen. Denna metod är ofta säkrare och risken att färgerna krockar med varandra är i regel väldigt liten.