Så förbättrar du belysningen i dina rum

Belysningen har en stor roll att spela i alla rum i hemmet. Medan det exakta behovet varierar både med storleken på rummet och vad det används till, kan nog belysningen i många rum förbättras på ett eller annat sätt. Och här kommer några snabba tips.

Öka antalet ljuspunkter

Ett rum behöver allt från 5-10 ljuspunkter. Har du bara ett fåtal lampor i ett rum kommer du nästan alltid förbättra belysningen bara genom att skaffa fler. Men det är också viktigt att tänka på att sprida dem över rummet.

Använd punktbelysning

En funktion belysningen kan ha är att framhäva inredningen och få vissa objekt att bli mer iögonfallande. Denna effekt får du främst genom just punktbelysning. Ett ofta använt exempel av detta är tavelbelysning. Med en riktad ljuskälla kommer tavlan synas tydligare i inredningen, men även göra det enklare att urskilja detaljer i själva motivet. Du kan även använda dig av spotlights för att punktbelysa objekt i inredningen. Och de kan självfallet även bli en snygg del av inredningen i sig.

Sätt upp lampor på olika höjdnivåer

För att skapa en flexibel och intressant ljusmiljö i ett rum bör du inte bara använda dig av bara en sorts lampa. Medan du enkelt kan belysa ett helt rum med bara infällda spotlights i taket, kommer rummet bli något begränsat av det. Men om du kombinerar tak-, vägg-, golv- och bordslampor kan du variera rummet väldigt mycket bara utifrån vilka kombinationer av lampor du väljer ha tänd på en och samma gång.

Experimentera med dold belysning

Du kan även leka runt något med belysning där du gömmer bort själva ljuskällan. Som att sätta in LED-strips under lister eller liknande. När ljuset är synligt men inte ljuskällan får du en väldigt speciellt känsla i den delen av rummet. Om du bara tittar runt hemma kan du säkert hitta mängder med bra platser för sådana ljuskällor.