Renovera trappen

Många hus dras med äldre furutrappor där träet har gulnat och lacken börjat slitas ned. I andra fall ligger det en tråkig 60-talsplastmatta på varje steg och döljer träet. Med några timmars arbete kan du förvandla din trappa till något modernt och fräscht. 

Slipa trappen

Har du plastmatta på stegen ska du först riva bort dem. Bli inte besviken om du bara får bort småbitar eller om mycket lim sitter kvar på trappen, det är normalt. Gammalt lim som har fått härda i årtionden har fått ordentligt fäste i träet. Du kan med fördel hyra en lackfräs för att ta bort limrester och lacken på trappstegen. Det kommer ändå att ta flera timmar men snabbare och enklare än med en slipmus.

Byta räcke

Nu har du chansen att göra trappen mer modern eller i stil med resten av huset. Det finns många material som kan användas för trappräcket. Är trappen gammal kanske räcket är kortare, idag rekommenderar Boverket att alla räcken är över 900 mm höga så passa på att göra trappen säkrare.

Ytbehandling

Trappen kan du ytbehandla bli flera olika sätt. I gamla byggnader brukar man oftast bara såpskura träet eller använda olja. Vill du ha en tåligare ytbehandling som är lätt att punktbehandla kan du använda hårdvax. Bästa skyddet får du om du lackar trappan, använd gärna en halvmatt till matt lack för att minska halkrisken.