Måla på tapet

Har du kommit in i ett rum med en gräslig tapet eller är den bortom räddning tack vare fläckar och har blivit solblekt? Fram med färgburken så fixar vi det här.

Det går bra att måla på tapet så länge man gör det ordentligt och ser till att tapet är av bra kvalité. Är den dåligt uppsatt finns det en risk att tapetklistret påverkas av fukten från färgen och skapar luftbubblor. Det kan hända även om man tapetserat bra men i så fall kommer bubblorna att lägga sig när färgen torkar. Det finns också speciella färger som ska hjälpa till att förhindra luftbubblor på tapeter.

Måla vägg

Här får du en punktlista att gå igenom för att få ett perfekt resultat!

  • Täck över alla möbler och golvet för att skydda det.
  • Om det är non woven eller papperstapet behöver du inte behandla tapeten men är det vinyl kommer du att behöva ta bort det blanka ytskiktet så färgen fäster bra. Rugga upp ytan med slippapper i så fall.
  • Om du varit tvungen att dra bort en bit tapet eller om det är gamla skruvhål som ska döljas är det dags att dra fram spacklet och täcka över detta. Har tapeten lagt över varandra kan du spackla över detta för att dölja kanterna. Var dock noga när du slipar spacklet så du inte får nya ojämnheter.
  • Vill du ha ett riktigt proffsigt resultat är det mer säkert att sätta upp en väv först. Den kommer att ge dig en slät yta att arbeta med.
  • När spacklet är slipat och maskeringstejpen är på plats runt tak- och golvlister, kan du börja penselmåla kanterna. Färgmässigt är det bäst att tala med färghandlaren. Välj en kulör du tycker om och fråga dem om glansen. I vissa rum är det bättre att ha högre eller lägre glans än andra.
  • Fram med rollern och ta rikligt med färg varje gång så det täcks bra. Rolla uppifrån och ned eller tvärtom. Se bara till att du målat hela vägen innan du kliver i sidled och målar nästa rand. När en vägg är klar kan du gärna gå över och dra rollern försiktigt från toppen till botten för att jämna ut så mycket som möjligt.
  • Du kommer att behöva måla två varv så var beredd på det. När färgen har torkat (läs på bruken hur lång tid det tar innan den är övermålningsbar) rollar och penslar du igen. Går du från väldigt ljust till väldigt mörkt kan du behöva måla tre gånger.