Måla om

Vi har tidigare skrivit några tips om hur du förnyar ditt hem, bland annat genom att skaffa nya möbler som du kan läsa om här. Ett annat knep för att ge hela hemmet ett nytt utseende är att måla om. Att fixa själv i hemmet är något som har blivit trendigt och det behöver inte heller vara svårt.

Måla om hemma

Vad kan du måla?

Nästan allt går att måla om du bara vågar och följer instruktionerna på färgburken. Det är inte bara ommålade väggar och tak som snyggar till ditt hem utan även dina möbler kan bli som nya igen.

Måla över dina tapeter

Förutom vinyltapeter brukar det oftast inte vara några problem att måla över tapeter. Det viktigaste är att du gör ett ordentligt förarbete. Ofta har de gamla tapeterna släppt på vissa ställen och då limmar du fast dem igen med tapetklister. Grundmåla därefter med en särskild grundfärg för tapeter. När du ska täckmåla är det lättast att du använder dig av en roller. Använd dig av rikligt med färg och efterstryk uppifrån och ner.

DinByggare.se har en utförlig artikel om att måla om inomhusväggar samt en mängd andra tips.

Måla om gamla möbler

Gamla stolar och bord brukar vara av bra kvalitet och hålla länge. Tyvärr ser de ofta slitna, grå och tråkiga ut. Om du målar om dem ser de genast ut att vara nya. Tvätta först av möbeln med målartvätt. Skulle den ha många lager gammal färg behöver du ta bort dem med ett färgborttagningsmedel. Grundmåla sedan med en bra färg som fyller ut ojämnheterna. Avslutningsvis är det bara att täckmåla med den färg du har valt ut. När det gäller val av pensel brukar det rekommenderas att en ovan målare använder bättre penslar än en erfaren för att undvika ett stripigt slutresultat.