Måla om fasaden i sommar

Dags att måla om fasaden i sommar eller fräscha upp den på annat vis? Det är någonting som alla fastighetsägare förr eller senare måste göra och då kan man tänka lite smart för att både spara pengar och få ett hållbart och snyggt resultat.

Så går du till väga

Villaägarna tipsar om hur du lyckas. Det allra viktigaste är ett noga och grundligt förarbete. Slarvar du i detta steg så kommer du få betala igen det tiofalt längre fram. Vädret ska gärna vara torrt när det är dags att måla om. Innan du börjar måla så bör du ta reda på om det finns svagheter och om exempelvis färgen släppt på något ställe. Om det har gjort det så behöver du ta reda på varför. Tänk på att målandet tar tid. Räkna med att ägna en stor del av sommaren åt målande om fasaden ska bli bra. Tålamod. Fasaden bör vara ren innan man sätter igång så fasadtvätt är ett måste. Stegen i processen är att skrapa bort lös färg, olja, fläckmåla, grundmåla och måla det sista. Räkna med många dagar. För den effektive så tar det runt 12 dagar men det beror även på hur stor yta som ska jobbas med.

Måla fasaden

Anlita andra

Om man känner att det blir för mycket jobb så kan man lägga ut jobbet på andra. Hos Måleri Väst AB kan du läsa mer om att leja ut jobbet och vad en målerifirma kan hjälpa till med. När man genomför ett så stort projekt så är det viktigt att man vet vad man gör och att man väljer rätt redskap och färgprodukter. Då kan det vara skönt att få stöd av experter. Man ska också tänka på allt som tillkommer när man ska måla om, förutom då den tid det tar att göra arbetet själv. Man bör ha byggnadsställning som är ordentligt och säkert uppsatt, det är inte optimalt att gå och flytta en stege allteftersom man gör jobbet även om det är praktiskt möjligt. Man ska också ha i åtanke att om solen uteblir och det blir många regndagar så tar det också betydligt längre tid. Det är också beroende på hur mycket hjälp man har av vänner och bekanta. Ibland måste man avsätta hela semestern till att måla om huset och då är det frågan om det är värt det. Tid är också pengar och vad är mer värdefullt än att lägga sin tid på sånt som man vill göra med familjen och låta yrkesfolk ta hand om målningen medan man själv njuter av semestern eller jobbar.

Sist med inte minst måste man vara observant på vatten och fukt. Leta noga efter tecken på fukt och röta och blunda inte för problemet utan åtgärda det innan du sätter igång med någonting annat.