Lägga stengolv

 

Golv av sten kan kännas kallt, men det är otroligt slitbart och passar in i nästan alla inredningsstilar eftersom du kan få vilka färger och passformer som helst. 

När det kommer till stengolv är granit ett bra alternativ. Det är väldigt hårt och kommer vanligtvis i plattstorlekarna 30×30 cm eller 30×60 cm. Du kan också vilja vilket utseende granitplattorna ska ha. Man kan köpa polerade så ytan är väldigt blank, nästan som en spegel. Vill man inte att ögonen ska dras så mycket till golvet, kan man istället välja slipat. Ett tredje alternativ är borstad granit som ger en antik look på golvet. Polerat golv är stilrent och snyggt men det ökar också risken för att halka. 

251597-orange-marble-flooring

Man kanske tror att man måste vara försiktig med fina stengolv så man inte krossar plattorna eller skapar repor. Det är inte sant: granit är så hårt att det är i princip omöjligt att repa och de absorberar väldigt lite så fläckar är inte heller några problem.

Stengolv passar utmärkt i utrymmen där det händer mycket, som i hallar och kök. I hallen och köket är det bra med hårda golv som är svåra att repa. I vardagsrum och sovrum kan man lägga finare golv som kalksten eller marmor: de är lite känsligare men åh, så snygga!

Sten kostar mer än trägolv, men du får ett mer hållbar resultat istället. Man kan säga att priset ligger runt 300-2 000 kronor per kvadratmeter, beroende på vilken stentyp och utseende du väljer.

Läggningsprocessen för stengolv kan vara svår för nybörjare, men det är inte omöjligt att göra själv. Har du ett ojämnt underlag kommer du behöva flytspackla. Har du aldrig gjort det tidigare kan du ringa in en fackman som gör jobbet åt dig. Det är viktigt att mäta all yta först, innan du ringer och beställer sten eller skickar efter en offert för läggningen. Vill du lägga själv kan boken ”Natursten Inomhus” vara hjälpsam.