Lägga nytt golv

Att lägga nytt golv i huset kan vara ett härligt sätt att förnya insidan, men det finns ett par saker man måste tänka på innan man börjar slå dit det nya golvet.

3855485-empty-room-interior

Till att börja med är det viktigt att inspektera underlaget. Har man en betongplatta ska man se till att den är jämn och ren, ojämnheter kan man spackla innan man lägger dit fuktskyddsmattan. Denna matta hindrar fukt från att tränga upp och förstöra golvet, det gör detta genom mattans små kanaler som släpper genom luft och på så sätt ventilerar den golvet.

Har man golvspån, gips, plastmatta eller trägolv redan på plats kan man faktiskt lägga nytt golv ovanpå, så länge det inte finns några fuktskador. Gör man detta är det även viktigt att man ser hur högt golvet kommer att vara i slutändan. Risken finns annars att man måste göra förändringar som att hyvla ned undersidan på dörrar. Igen är det viktigt att golvet är jämnt och spackel kan även jämna ut golven här.

Och vad ska du använda för golv? Beroende på vilket rum det är, kan kraven skilja sig. Ett sovrum eller vardagsrum klarar av de flesta typer av golv, men en hall, ett kök eller badrum behöver tåliga material. Är det badrums- eller köksgolvet man funderar på att byta ut är det idag populärt att använda sig av stengolv, stonefactory har ett bra utbud på lämpliga golv, som granit, kalksten och marmor. Dessa material tål att det verkligen används mycket, att det blir smutsigt och blött. Stengolv passar utmärkt i de flesta rummen, men i sovrum kan det exempelvis kännas hårt och kallt om man inte kombinerar det med golvvärme.

En sista sak att överväga innan golvet läggs är alltså om man även ska lägga in golvvärme. Det finns tre olika typer av golvvärme att välja mellan:

  • Elektriskt – i denna typ kommer värmen från att en elektrisk ström reser genom motstånd i slingorna.
  • Vattenburet – här leds varmt vatten genom rör som läggs in i betongplattan.
  • Luftburet – denna typ använder sig av varmluft, det läggs även det in i betongplattan.

Är det ett trä- eller laminatgolv man lägger bör man höra efter med försäljaren eller installatören att värmen inte blir för högt. Samma oro behöver man sällan ha om man väljer ett stengolv, de är mer resistenta för detta.