Inreda i äldre stil

Den gamla allmogestilen blev populär för några år sedan och hänger fortfarande kvar. Vi tittar tillbaka på hur man inredde för flera generationer sedan och försöker efterlikna detta. Med den här artikeln tänkte vi hjälpa dig att hitta den äldre stilen. 

allmoge interior design decoration dining hall _47444422

Enkelhet och avskalat

Mycket av inredningen bygger på enkelhet. Vi pratar om ändå inredning som fanns för 70-100 år sedan, det fanns inte lika stort utbud och man var mycket mer sparsam och återhållsam. Det betyder att många möbler och inredningsdetaljer var faktiskt arvegods: saker man fått av sina föräldrar eller svärföräldrar, eller saker som helt enkelt fanns i huset när man flyttar in.

Du behöver inte shoppa loss och fylla hemmet med småsaker, förr i tiden var inredningen mycket mer avskalad med några fina detaljer samt trärena möbler.

Butiker för detaljerna

Är du intresserad av en specifik inredningsdetalj har du dock bättre chans att vända dig till en butik som fokuserar på äldre saker. En populär trend är de gamla biologiplanscherna som du säkert sett i skolsalar. Dessa är svåra att få tag på i original, men en snabb googling ger dig snabbt ett alternativ på snygga kopior.

Loppis och auktion

Besök loppisar och auktioner för att hitta äldre, tunga och rejäla möbler. I moderna inrednings- och möbelbutiker blir det snabbt dyrt att köpa solida trämöbler. En stort linneskåp kostar uppemot tiotusen kronor att köpa på en möbelbutik. Har du tur kommer du undan med en tredjedel av den kostnaden på en loppis eller auktion. Om du inte bor nära ett auktionshus eller vill buda på nätet får du nog vänta till sommaren innan du kan buda: det sker många gårdsauktioner under sommarmånaderna.