Golvvärme i hemmet

 

Varma och sköna golv är något som de flesta förknippar med lyxig komfort. Om du installerat golvvärme hemma kan du faktiskt dessutom drastiskt minska din energiförbrukning eftersom du kan sänka inomhustemperaturen på grund av värmen från golvet. En förutsättning för att detta ska fungera är att ditt hus är välisolerat.

Förutsättningen är alltså att ditt hus har en grundisolering och ett yttre skal som inte släpper in för mycket luft, annars kommer din energiförbrukning få motsatt effekt och istället öka. Om du är osäker om ditt hus håller isoleringskravet kan du kontakta en fackman som kan undersöka ditt hus specifika förutsättningar. Läs mer om hur du skaffar en varm och skön känsla i köket med hjälp av ett värmegolv på dinbyggare.se.3998710-black-underfloor-heating

Det finns tre olika typer; vatten- och luftburen golvvärme samt värmegivande elslingor. På mindre ytor, som exempelvis i ett badrum, kan ett elektrisk uppvärmt golv vara fördelaktigt eftersom det kan ta långt innan ett vattenburet golv blir lönsamt. I badrum vill du också ha möjlighet att gå omkring på ett skönt och varmt golv året runt.

Elvärme i golvet är också en bra lösning vid renovering och tillbyggnad. På större ytor däremot är det vattenburna golvet att rekommendera eftersom anläggningskostnaden då ställs mot driftkostnaden. Det vattenburna golvet kan dessutom kombineras med andra energikällor som pelletspanna, solfångare och värmepump. Golvvärmen är mest effektfull i kombination med andra värmeledande material som klinkers.

Golvvärme under trägolv är mindre effektivt och kräver mer energi. Om du söker en varm och behaglig känsla i köket så är golvvärme det bästa alternativet idag.