Byta fönster

Fönsterbyte är något som är en stor investering i ett hus. Det är en kostsam investering som man vill ska hålla över tid. Orsaken till ett fönsterbyte kan variera. Allt ifrån estetik, ålder eller att man vill få en bättre energibesparing i hemmet. Oavsett orsak är det en hel del att tänka på. Vi tänkte ge några tips för att underlätta för ditt kommande fönsterbyte.

Livslängd

Det första man bör tänka på är livslängden på fönster. Här är det av två aspekter.

  • fönster_104984105Det första är att olika material på fönster har olika livslängd. Väljer du till exempel ett träfönster får du räkna med att dessa kräver underhåll ungefär vart 10:e år, medan ett aluminium-fönster i stort sett inte kräver något underhåll alls. Räkna med att ett fönster har en livslängd på 30 till 40 år.
  • Det andra man bör tänka på är själva estetiken. Eftersom fönster håller så bra över tid och även att de kostar så mycket, så gäller det att välja ett fönster som du tror att du kommer att gilla även  år 2030. Försök att utgå ifrån husets estetik och välj ett fönster som passar bra överens med det övriga huset. Visst kan man ta ut svängarna lite men det gäller att tänka smart. Kanske satsa på ett spröjs som är lite nytt men att välja en neutral färg på det som håller över tid.

Leverantör

En viktig aspekt vid fönsterbyte är vilken leverantör man ska välja. Det gäller att välja ett fönster som håller över tid och som monteras av en fackman som kan sin sak. Vi skulle rekommendera att välja en entreprenör som inte är märkesbunden utan som kan välja och rekommendera fönster från olika leverantörer, fönster som passar just din fastighet. Du kan då få fönster som är skräddarsydda för just din fastighet vilket kommer att ge ett bra resultat. Blir man för bunden till just ett märke kan det vara svårt att hitta rätt mått, storlekar och design, vilket kan leda till att man inte väljer de fönster som till en början hade passat bäst.

fönsterbyte_175988183

Energisynpunkt

Energi och miljö är definitivt något man bör tänka på när man byter fönster. Genom att välja ett modernt fönster med den senaste tekniken kan man både sänka sina värmekostnader markant och även göra en god sak för miljön. Genom att välja energieffektiva fönster kan man minska utsläpp av växthusgaser, få en passiv effekt av solenergi samt dra ner på sina energiförluster. Visste du att gamla fönster kan släppa ut hela en tredjedel av den värme som används till din uppvärmning. Genom att då byta fönster kan du göra en stor besparing. Kostnaden för fönstren kan ganska snabbt återbetala sig. Det du ska vara noga med att kolla är u-värdet på fönstret. När u-värdet är lägre så isolerar fönstret mer. Så satsa på ett fönster med så lågt u-värde som möjligt.

Hoppas du hittar några nyttiga tips som kommer att hjälpa dig i ditt val av nya fönster.