Att tänka på när man väljer matta

En matta kan göra väldigt mycket för ett rum. Men om detta är bra eller dåligt beror på vilket matta man väljer. Att välja rätt kan ibland vara lättare än det först verkar. Den perfekta matten finns nästan säkert där ute, det gäller bara att hitta den.

Storlek

Storleken är en ofta återkommande fråga och det gäller att tänka på flera olika aspekter. Storleken på rummet är så klart en viktig faktor och storleken på mattan måste vara så att den inte är för stor eller för liten. Med en för stor matta kan det se ut som en dåligt anpassad heltäckningsmatta och är den för liten kan den lätt försvinna i inredningen.

Form

Formen är också bra att tänka på. Vanligast är de rektangulära mattorna. De kan passa in tillsammans med väldigt mycket inredning då många av våra största möbler också håller sig till denna form. Mattor kommer ofta i ett par olika standardmått. Vill man då ha något utanför detta kan den behövas skräddarsys, vilket omedelbart betyder en dyrare matta. Det är dock ett alternativ att köpa individuella delar och sätta ihop dem själv. Vill man testa något annat än den vanliga typen av matta kan man även testa en rund matta av något slag.

Färg

Färgen är också något man bör tänka på. Att utgå från det generella färgtemat man har i rummet är ett bra sätt att hitta en matta som smälter in på rätt sätt. Med mer neutrala färger i resten av inredningen har man dock möjligheten att välja lite mer färggranna mattor i rummet som drar till sig uppmärksamhet. Om inte mattar har samma färg som möblerna kan det vara snyggt att den istället matchar exempelvis tavlorna eller något annat man har i rummet. Får många kontraster skapar sällan ett bra resultat.